Archivo del diciembre de 2016

L’Associació Femenina del Medi Rural, pionera en defensar el paper de les dones agràries i rurals, realitza una jornada a Barcelona pels 30 anys

Trenta anys després de la seva creació el 13 de desembre de 1986, l’l’Associació Femenina del Medi Rural ha realitzat a l’Hotel Majestic de Barcelona una jornada per commemorar aquesta efemèride, a la qual han assistit més de 200 persones, moltes d’elles dones que estan des dels inicis a l’entitat.  DSCN1183

Tothom que ha intervingut ha coincidit en destacar el caire pioner d’aquesta associació en la defensa del paper de les dones agràries i rurals de Catalunya, tant a casa nostra com a nivell estatal i europeu. A més, ha estat un acte per a la nostàlgia on s’han recordat els difícils inicis i el llarg camí que van començar a recórrer per aconseguir drets i igualtats que no tenien i donar-les visibilitat.

La jornada ha estat presentada i conduïda pel periodista de Ràdio 4, Joan Albert Argerich. La benvinguda ha anat a càrrec de la que va ser presidenta durant els primers 25 anys i que és l’actual presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna. i la secretària general de l’Associació Femenina del Medi Rural (AMFAR Catalunya), Trini Torné.

Pruna ha fet un repàs exhaustiu als 30 anys de l’associació, i ha recordat, sobretot, quan va anar a la Comissió femenina del COPA-COGECA a Brussel·les l’any 1986 i el treball que allà va realitzar per elaborar normatives, com la Directiva sobre autònoms que emparava la figura de l’agricultora o al 2002, ja com a presidenta de les agricultores europees, quan va presentar esmenes al reglament FEOGA per a que es modifiqués la jubilació anticipada, a la qual no tenien dret les dones de pagès, i poder accedir als fons europeus.

També van intervenir i van oferir la seva visió sobre l’agricultura de 30 anys enrere i de la situació de les dones del món rural i agrari, Marta Ibars, coordinadora tècnica en aspectes Comunitaris dels Serveis Territorials del DARP a Lleida; Joaquima Alemany, llavors presidenta de l’Institut Català de les Dones; Joan Vallvé, ex conseller d’Agricultura de la Generalitat, i Roxane Feller, secretària general  de l’Agència Europea de Salut Animal. Va cloure la jornada, l’actual presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Pitarch, en representació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Posteriorment, es va emetre un vídeo de resum dels 30 anys de l’Associació Femenina del Medi Rural, es va fer un dinar i va actuar el Duo Stradivari.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna: 639 39 14 03

 

Barcelona, 19 de desembre de 2016

ASAJA torna a denunciar la passivitat de l’administració davant els danys causats per la fauna salvatge a les zones d’alta muntanya

Fa més de sis anys que ASAJA està denunciant la passivitat de l’administració catalana davant la pèrdua de pastures per al bestiar a les zones d’alta muntanya del país, provocada pels danys causats per la fauna salvatge, especialment per cabirols i porcs senglars.

A més, recorda que quan Josep Maria Pelegrí era conseller d’Agricultura Pelegrí se li va portar un escrit en el que es xifrava en un milió d’euros les pèrdues a les pastures i el trencament de fils elèctrics, amb els conseqüents accidents de trànsit que ocasiona que el bestiar surti cap a la carretera.

Ara, a la actual consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, se li va trametre fa un parell de mesos un correu electrònic per demanar-li que enviés un tècnic del departament a avaluar els danys i les pèrdues, “però fins abans d’ahir no ens ha contestat”, assenyala l’organització agraria.

ASAJA ha manifestat que “nosaltres treballem tot l’any pels interessos dels ramaders de muntanya, mentre que altres organitzacions ho fan un dia, muntant espectacle i tallant carreteres. Els ramaders volen solucions, no shows, i la ràpida i efectiva actuació de la nostra administració”.

Per últim, l’organització ha indicat que “gràcies als correus enviats a Agricultura, a més d’Interior i Territori, aquestes tres conselleries més la de Salut, han decidit crear una Comissió Interdepartamental per tractar el tema. Valorem positivament la mesura, però esperem que no quedi en paper mullat, que aquesta Comissió del Govern actuï i que ho faci ja. Els nostres ramaders no poden esperar més”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, ​​14 de desembre de 2016

L’Associació Femenina del Medi Rural arriba als 30 anys amb l’objectiu complert de donar visibilitat a les dones agràries i rurals

El 13 de desembre de 1986 es va crear l’Associació Femenina del Medi Rural, que té més de 600 sòcies. Trenta anys després l’associació ha mostrat la seva satisfacció per haver complert l’objectiu d’haver aconseguit drets i la igualtat que abans no tenia aquest col·lectiu i donar visibilitat a les dones agràries i rurals catalanes.DSCN1126

La presidenta durant els primers 25 anys i actual presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha recordat que “aquesta és la única associació de dones rurals de Catalunya, la resta són sectorials dins de les organitzacions agràries”.

Rosa Pruna ha afirmat que “si al 1986 no hagués anat a la Comissió femenina del COPA-COGECA a Brussel·les penso que no s’hauria creat aquesta associació”. En aquest sentit, ha assenyalat que “allà vaig col·laborar per a que la Directiva sobre autònoms tirés endavant emparant la figura de l’agricultora”. Per afegir que “el 2002, ja com a presidenta de les agricultores europees, vaig presentar esmenes al reglament FEOGA per a que es modifiqués la jubilació anticipada, a la qual no teníem dret les dones de pagès, i poder accedir d’aquesta manera als fons europeus”.

Al mateix temps, ha dit que “en tots aquests anys hem aconseguit moltes coses, com, per exemple, en seguretat i salut en el treball, hem realitzat cursos de formació, jornades, i vam creure fermament en l’agroturisme, que com s’ha pogut veure és una aposta de present i de futur”.

Rosa Pruna ha indicat que “ara que hem complert els objectius fixats en drets i igualtats, el sector agrari no té rendes, i és difícil que els joves i les joves es puguin guanyar la vida. Jo que sempre he estat una europeista convençuda penso que la Comissió Europea ha perdut el nord, està desorientada i no sap cap a on va”.

Per la seva part, Paquita Casanovas, membre de la junta de l’associació ha comentat que “la tasca que hem realitzat tots aquests anys ha estat molt reconeguda en el món rural, i això ens fa molta il·lusió”. Casanovas, que és ramadera de vaquí de llet, creu que “la gent jove està desmotivada en el sector agrari, ja que costa tirar endavant, però a la vegada està molt informada i no necessita tant una associació com la nostra, com si va fer falta a la nostra generació”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna: 639 39 14 03

 

Barcelona, 13 de desembre de 2016