El 13 de desembre de 1986 es va crear l’Associació Femenina del Medi Rural, que té més de 600 sòcies. Trenta anys després l’associació ha mostrat la seva satisfacció per haver complert l’objectiu d’haver aconseguit drets i la igualtat que abans no tenia aquest col·lectiu i donar visibilitat a les dones agràries i rurals catalanes.DSCN1126

La presidenta durant els primers 25 anys i actual presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha recordat que “aquesta és la única associació de dones rurals de Catalunya, la resta són sectorials dins de les organitzacions agràries”.

Rosa Pruna ha afirmat que “si al 1986 no hagués anat a la Comissió femenina del COPA-COGECA a Brussel·les penso que no s’hauria creat aquesta associació”. En aquest sentit, ha assenyalat que “allà vaig col·laborar per a que la Directiva sobre autònoms tirés endavant emparant la figura de l’agricultora”. Per afegir que “el 2002, ja com a presidenta de les agricultores europees, vaig presentar esmenes al reglament FEOGA per a que es modifiqués la jubilació anticipada, a la qual no teníem dret les dones de pagès, i poder accedir d’aquesta manera als fons europeus”.

Al mateix temps, ha dit que “en tots aquests anys hem aconseguit moltes coses, com, per exemple, en seguretat i salut en el treball, hem realitzat cursos de formació, jornades, i vam creure fermament en l’agroturisme, que com s’ha pogut veure és una aposta de present i de futur”.

Rosa Pruna ha indicat que “ara que hem complert els objectius fixats en drets i igualtats, el sector agrari no té rendes, i és difícil que els joves i les joves es puguin guanyar la vida. Jo que sempre he estat una europeista convençuda penso que la Comissió Europea ha perdut el nord, està desorientada i no sap cap a on va”.

Per la seva part, Paquita Casanovas, membre de la junta de l’associació ha comentat que “la tasca que hem realitzat tots aquests anys ha estat molt reconeguda en el món rural, i això ens fa molta il·lusió”. Casanovas, que és ramadera de vaquí de llet, creu que “la gent jove està desmotivada en el sector agrari, ja que costa tirar endavant, però a la vegada està molt informada i no necessita tant una associació com la nostra, com si va fer falta a la nostra generació”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna: 639 39 14 03

 

Barcelona, 13 de desembre de 2016