Trenta anys després de la seva creació el 13 de desembre de 1986, l’l’Associació Femenina del Medi Rural ha realitzat a l’Hotel Majestic de Barcelona una jornada per commemorar aquesta efemèride, a la qual han assistit més de 200 persones, moltes d’elles dones que estan des dels inicis a l’entitat.  DSCN1183

Tothom que ha intervingut ha coincidit en destacar el caire pioner d’aquesta associació en la defensa del paper de les dones agràries i rurals de Catalunya, tant a casa nostra com a nivell estatal i europeu. A més, ha estat un acte per a la nostàlgia on s’han recordat els difícils inicis i el llarg camí que van començar a recórrer per aconseguir drets i igualtats que no tenien i donar-les visibilitat.

La jornada ha estat presentada i conduïda pel periodista de Ràdio 4, Joan Albert Argerich. La benvinguda ha anat a càrrec de la que va ser presidenta durant els primers 25 anys i que és l’actual presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna. i la secretària general de l’Associació Femenina del Medi Rural (AMFAR Catalunya), Trini Torné.

Pruna ha fet un repàs exhaustiu als 30 anys de l’associació, i ha recordat, sobretot, quan va anar a la Comissió femenina del COPA-COGECA a Brussel·les l’any 1986 i el treball que allà va realitzar per elaborar normatives, com la Directiva sobre autònoms que emparava la figura de l’agricultora o al 2002, ja com a presidenta de les agricultores europees, quan va presentar esmenes al reglament FEOGA per a que es modifiqués la jubilació anticipada, a la qual no tenien dret les dones de pagès, i poder accedir als fons europeus.

També van intervenir i van oferir la seva visió sobre l’agricultura de 30 anys enrere i de la situació de les dones del món rural i agrari, Marta Ibars, coordinadora tècnica en aspectes Comunitaris dels Serveis Territorials del DARP a Lleida; Joaquima Alemany, llavors presidenta de l’Institut Català de les Dones; Joan Vallvé, ex conseller d’Agricultura de la Generalitat, i Roxane Feller, secretària general  de l’Agència Europea de Salut Animal. Va cloure la jornada, l’actual presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Pitarch, en representació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Posteriorment, es va emetre un vídeo de resum dels 30 anys de l’Associació Femenina del Medi Rural, es va fer un dinar i va actuar el Duo Stradivari.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna: 639 39 14 03

 

Barcelona, 19 de desembre de 2016