subscribe to the RSS Feed

Wednesday, April 30, 2025

Infrastuctures i sector primari. Una assignatura pendent.

Posted by admin on 12 Octubre 2010

Avui estem travessant una greu crisis econòmica, acompanyada d’una manca de valors humans i d’esforç de superació —tant devaluat avui en dia—. Tan mateix, em fet el cim desprès d’una pujada eufòrica creient que tot anava bé; que fluïen els diners, els cotxes, les construccions, com si tot valgués.

Ara ens trobem a la baixada i estem pagant les conseqüències, malgrat tot, sembla ser l’única manera d’adonar-nos que portem menyspreant la «terra» des dels últims decennis del segle XX. Mirant enrere, pocs recorden que la manca d’aliments a tota Europa va comportar el tractat de Roma i la política agrària comuna (PAC). Ara, afortunadament, no tenim manca d’aliments, però només una sequera perllongada o altres causes climàtiques fan distorsionar els mercats, disparant les alarmes com estem veient amb el cereal.

Aquesta es l’assignatura pendent que tenen els politics. No han sabut o volgut entendre el que representa el sector productiu català, on s’ha malmès el territori sense generar riquesa ni llocs de treball; obrint bretxes i traçats en el territori sense comptar primer si la despesa era de profit, com es el cas del trajecte de curta volada: 4art cinturó o via orbital, on trobem en un radi de 10 km dues rondes nord i sud, una variant, una autopista i una autovia ( C17 i la C30 de Mataró), confluint totes a la Roca del Vallès. Tots sabem que Catalunya manca d’infraestructura ferroviària de mercaderies, com així ho constata Xavier Vives, professor de IESE, o en aquest sentit també es manifesta el President de l’Associació Espanyola de carreteres, Miquel Maria Muñoz, demostrant que no cal tantes autopistes i carreteres, i sí pel contrari, convindria millorar i conservar les existents amb ampliacions de tres carrils o més per aquells punts sovint col·lapsats, junt amb millores d’equipament electrònics. Aquesta es l’assignatura pendent dels politics que ens governen.

Cada dia anem perdent més sector productiu, perjudicant la flora i la fauna, on els professionals del sector agrícola i ramader, es troben cada dia més asfixiats amb tants requisits burocràtics, com son el control dels nitrats, les zones vulnerables, el benestar animal, i un reguitzell estricte de mesures ambientals. Molt bé, res a dir, però quan els politics volen, res impedeix malmetre la Xarxa natura o les Denominacions d’Origen Protegida.

Aquesta assignatura pendent la podem resoldre entre tots els sectors productius del País amb seny i coherència, millorant el present i per tant: el futur.

Escrit d’opinió. Rosa Pruna,  Presidenta d’Asaja

sortida al mercat, de part de la reserva de cereal

Posted by admin on

Els sector ramader d’asaja a Catalunya celebra que el comissari Dacian Ciolos anuncies per les pròximes setmanes la sortida al mercat d’una part important dels 5,6 milions de tones en reserva

Des d’Asaja lamentem que Espanya no hagi estat un dels països interessats en demanar aquesta partida de cereal com sí ho han estat Polònia, Grècia, França, Romania o Bèlgica, tenint en compte que som grans importadors de cereals.

Cal dir que la nostra cabanya ramadera, especialment el porcí, es troba en segon lloc dins el mercat de producció i exportació d’Europa. No entenem aquest menyspreu per un sector tant important per la nostra economia Catalana, que a la vegada suposa el 60% del producte final agrari. Lamentablement sembla que es vulgui fomentar l’especulació i la fallida del sector.