El sector ramader d’ASAJA ha mostrat la seva decepció i malestar perquè tot i les demandes realitzades per una tretzena de ramaders, l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) hagi decidit dur a terme el proper dilluns 4 de juliol la subhasta de les pastures d’estiu del Roc Blanc, a la Molina, que s’havia d’haver realitzar el passat 30 de maig, però que al final es va anul·lar. En aquest indret, a cavall entre els termes municipals d’Alp i de Toses, han pasturat els darrers anys al voltant de 3.000 caps de bestiar de vaquí, oví i cabrum de ramats de transhumància que no saben que han de fer.

Quan semblava que la subhasta s’havia aturat i els ramats afectats, que provenen de comarques com el Ripollès, Berguedà, Osona, Garrotxa, Alt Penedès, Garraf i Terra Alta, podien pujar a pasturar al Roc Blanc com fa més de 80 anys que fan des de juny fins que arriba el temps de neu, ara se’ls ha informat que dilluns es farà el procediment amb concurrència pública d’ofertes.

L’organització agrària ha assenyalat que “no entenem aquesta manera d’actuar de FGC, propietària de l’estació de la Molina. Pensem que les coses no es fan així, no es pot dir d’un dia a un altre a un senyor de la Terra Alta o del Garraf que no pot portar el seu ramat on sempre”. 

Per tot això i com ja va fer a finals de maig ASAJA reclama a FGC, i per extensió al Govern català, que “s’aturi la subhasta de dilluns fins que els ramaders sàpiguen que fer amb el seu bestiar ja que són molts els animals afectats per aquesta mesura, i la desinformació segueix sent total, malgrat que ja es va haver d’anul·lar fa unes setmanes”.

ASAJA assenyala que “cada vegada hi ha menys pastors, i amb decisions com aquesta la Generalitat és carregarà els pocs que queden”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03 o Sebastià Cunill: 608 74 66 64

 

Barcelona, 1 de juliol de 2016