DSCN4226ASAJA ha mostrat la seva satisfacció, després de més de 4 anys de lluita, per haver aconseguit que s’hagi reconegut que la varietat mongeta del ganxet “és de la terra i dels productors que la cultiven, i que no estigui en mans solament d’una Denominació d’Origen Protegida (DOP)”.

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha assenyalat que “una DOP és del territori i no d’una varietat concreta com passava ara, i per aquest motiu la DOP mongeta del ganxet anava en contra de les normatives europees que hi ha al respecte”.

El passat 15 de gener ASAJA va enviar una carta al ministeri d’Agricultura per exposar la situació irregular d’aquesta DOP, i dies més tard “ens va donar la raó”, ha indicat Pruna. Per afegir que “tot i això esperaven la resposta de Brussel·les i aquesta ens ha tornat a donar la raó”.

La Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament  Rural de la Comissió Europea ha contestat que segons l’article 42 del reglament UE 1951/2012 “ en cas que el nom de la varietat vegetal estigui disponible per a la seva utilització en el mercat, tots els productors poden utilitzar-la sense condició de producció o comercialització anterior al registre, incloent-hi els establerts a la zona geogràfica de la DOP o IGP”.

Així mateix, la Comissió Europea indica que el nom de la varietat pot ser utilitzat per tots els operadors (productors, comercialitzadors, etc..) “amb independència del seu lloc de producció, dins o fora de la zona geogràfica de la DOP o IGP”.

Rosa Pruna ha reiterat que “no es tractava de que ens donessin la raó o no, sinó d’aplicar la legalitat vigent, i donar a l’agricultor el que és seu”.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta d’ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 8 d’ abril de 2016