Aquest article és en resposta al del periodista, Josep Ureta, publicat a El Periódico de Catalunya, després dels resultats de les eleccions agràries del dia 28 de febrer.

Com molt bé diu el Sr. Ureta, es va anar amb presses per convocar aquests comicis, i es van publicar decrets ‘express’ per poder celebrar eleccions agràries sense cambres agràries, sense publicitat i que passessin ben desapercebudes. Creiem que hi havia una sola finalitat, fer-nos fora a ASAJA, que no tinguéssim representativitat.

Sinó, per què s’ha passat del 10% dels vots necessaris a les darreres eleccions de fa cinc anys (llavors a cambres agràries) per ser reconeguts com a organització agrària a un 15%, que és el que és demana en les eleccions a nivell estatal, mentre que a nivell autonòmic és un 10%? Però el que no sap el Sr. Ureta, ni la majoria dels ciutadans, és que tot aquest enrenou s’ha degut a que la Unió de Pagesos (UP) va voler tenir representativitat a nivell estatal, formant part de la Unión de Uniones, però el ministeri d’Agricultura els hi va demanar un 15% dels vots, amb la pega que solament van treure un 8%.

Gran enrabiada

La gran enrabiada que va tenir el sindicat agrari l’hem pagat ASAJA; així a pocs dies de les eleccions agràries catalanes, els seus dirigents ens van comentar que nosaltres prendríem de la nostra pròpia medicina. Aquesta és la seva medicina, demanar un 15% a Catalunya com si ja fóssim un Estat quan s’ha perdut la meitat dels cens de votants els darrers vint anys.

ASAJA és l’organització més gran a nivell estatal i amb una important presència al comitè professional agrari a Brussel·les, on UP no pot estar al no tenir representació a l’Estat; a Catalunya, des del 2002 que vam presentar-nos a les eleccions, llavors a cambres agràries, ens hem arrelat amb rigor i una feina ben feta, sense demagògia, ni padrins polítics; Sr. Ureta, ASAJA representa a Catalunya a tots els sectors productius, sense haver de dependre de cap color polític. Això no ho poden dir tots. Per exemple, els diferents governs convergents l’hi han donat tot i més a la Unió de Pagesos, i sinó reflexionem quines organitzacions agràries tenen tres fundacions, tenen convenis amb totes les conselleries per rebre ajuts més els de les Diputacions; així sí que es pot tenir una xarxa d’oficines per tot Catalunya.

A nivell d’Estat i d’altres autonomies no es paga per vots, reben un ajut anual i per a tots igual, mentre que a Catalunya si es paga pels vots. Aquest és un altre greuge que vam patir i perdre més de 300 vots de societats, persones físiques que no van poder votar; la raó és que els van treure del cens de SATS, societats i cooperatives familiars sense informació prèvia, van quedar fora, quan sempre havien votat. Sr. Ureta no solament els propietaris podien votar, sinó tothom que estes donat d’alta a la Seguretat Social d’autònoms o agraris, fossin o no masovers o propietaris. Malauradament, el 28 de febrer molts votants d’ASAJA es van trobar que no van poder votar, perquè els havien tret del cens. L’obligació de l’Administració era informar als 26.000 electors que anessin a revisar el cens, i això no es va fer en el cas de les SATS i les societats.

Exigencia innecesària

En canvi, si que ens van enviar cartes per a que anéssim a votar a les eleccions agràries; això no calia, les organitzacions ja ho vam fer. Com molt bé diu Sr. Ureta, demanar el 15% és una exigència innecessària per ser representatius i ara quedar fora quan som l’organització agrària més representativa a tot l’Estat. Te raó, els fèiem nosa, fa cinc anys vam treure a UP quatre vocals a les eleccions a cambres. A més, hem estat capdavanters en diferents sectors quan aquests ho han necessitat com la llet, la carn, la ramaderia de muntanya, la fruita dolça, i en promoure els petits empresaris emprenedors per transformar i comercialitzar la venda directa en botigues on line km-0, etc…, tot això sense demagògies.

Des d’ASAJA seguirem treballant com sempre hem fet. Amb tots els impediments i entrebancs hem tret un 13,30% a les eleccions agràries, i no el 8% d’Unió de Pagesos a nivell estatal. Segons el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, la ministra els ha d’acceptar a Madrid, ja que són la força més votada a Catalunya; doncs aquí, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ja sap que nosaltres, ASAJA, som la força mes votada a l’Estat.

Rosa Pruna Esteve, presidenta d’ASAJA

 

Barcelona, 1 d’abril de 2016