El 28 de febrer tenim eleccions agràries a Catalunya, però aquesta vegada ja no són a cambres agràries, un patrimoni molt important que s’ha destinat a la Casa de l’Agricultura. Les eleccions són per mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries que per poder ser hem de treure un 15% dels vots totals, sinó no podrem estar presents a les taules sectorials per poder seguir defensant al sector.

Des d’ASAJA no creiem que la millor manera de defensar el sector sigui amb uns comicis, però així ho manen i així ho farem; i esperem que ens doneu la oportunitat de poder seguir defensant els interessos del sector agrari de casa nostra.

Un sector primari en crisi permanent, com per exemple, el sector lleter ¿Què ens ha passat els últims 30 anys des de la entrada a la Unió Europea (UE)? Doncs que de 6.500 explotacions lleteres a Catalunya en queden 600, això sí competitives i tecnològicament preparades, amb uns preus que es paguen als productors cada vegada més baixos (per sota dels nivells de fa 30 anys).

Tardana reacció de la Comissió Europea

La situació pel veto rus ha afectat tot el sector primari de casa nostra (sobretot, porcí, vaquí de carn i de llet, fruites i hortalisses,…). Ens preguntem perquè la Comissió Europea va trigar tant a reaccionar, ja que avui, al 2016, encara estem pagant les greus conseqüències d’aquest veto.

ASAJA i altres associacions ramaderes de l’Estat i de la UE hem presentat una carta tant a l’Administració espanyola com a la Comissió Europea per dir-los que no volem formar part de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), perquè l’impacte és molt dolent tant pel sector dels cereals (on tenim un dèficit de proteïnes per l’alimentació animal), com per tota la ramaderia amb l’arribada d’Organismes Genèticament Modificats (OGM), de les hormones, de les farines de la carn, additius i coloració dels pollastres amb antibiòtics i promotors del creixement que estan prohibits a la UE per motius de seguretat alimentària. Nosaltres complim amb aquesta seguretat, però l’acord no respecta les normatives comunitàries ni dels ciutadans europeus.

El TTIP pot suposar que es perdin moltes explotacions i uns 400.000 llocs de treball. Des d’ASAJA continuarem treballant perquè no s’arribi a aquest “mal” acord.

Quant a la venda de proximitat, ASAJA va crear la primera botiga virtual “Km0, fet al costat de casa”, del productor al consumidor. Per tirar endavant aquest projecte hem signat convenis amb la Confederació de Comerç de Catalunya, amb el Gremi de Restauradors de Barcelona i amb diferents Ajuntaments per a la venda als mercats setmanals de productes km0. Tot aquest treball és per aconseguir la venda directa del productor al consumidor, sense intermediaris.

Des d’ASAJA volem seguir treballant i defensant als agricultors i ramaders, els que treballem per alimentar a la població a canvi de ben poc, i preservar una natura viva i cuidada a canvi de res. Tot això i més per defensar la nostra professió.

Rosa Pruna i Esteve, presidenta d’ASAJA

 

Barcelona, ​​16 de febrer de 2016