DSCN6404DSCN6443El conseller d’Empresa i Ocupació en funcions de la Generalitat, Felip Puig, va assistir el passat dissabte 28 de novembre a la Jornada Agrària d’ASAJA i el lliurament dels premis de dinamització del camp i el món rural.

Puig va ressaltar que la col·laboració entre la iniciativa privada i el sector públic és important per avançar de cara al futur. El conseller, que va destacar que “som una gran potència agroalimentària a nivell mundial”, va afirmar que “hem de mantenir el sector agrari i rural amb vida i amb projectes”.

Felip Puig també va comentar la situació per la qual passa Catalunya i en aquest sentit va assenyalar que “quan hi ha reptes de futur hem d’anar tots junts”, i si és així “no hi ha ningú que ens pari”.

El conseller d’Empresa i Ocupació en funcions va indicar en relació al procés independentista que “no és veritat que se’n vagin empreses de Catalunya. Canvien de domicili fiscal, però no se’n van. Se’n van més de Madrid”. I va posar l’exemple de que l’any passat se’n van anar 987 empreses de Catalunya mentre que de Madrid ho van fer 1.380. “Això vol dir que es volen independitzar?”, va preguntar en veu alta Puig.

Abans del conseller havia parlat Espartac Perán, periodista del programa “Divendres” de TV3 i un dels guardonats aquest any amb un dels premis de dinamització del camp i el món rural. Perán, que va explicar que en set anys del “divendres” han visitat 280 poblacions, va dir que “ens queixem que Espanya no ens estima prou, que és veritat, però el problema som els mateixos catalans que no creiem en nosaltres; si ho fem, som imparables”.

La resta de guardonats han estat la Confederació de Comerç de Catalunya; Marta Pané, de l’explotació lletera Can Gel (Canyamars-Dosrius); Ariadna Escursell, de l’explotació d’horta ecològica Can Quimet Gall (Lliçà d’Amunt) i Pere Subirats, de l’explotació de boví de carn i porcí Can Puig (Bigues i Riells).

A més del lliurament de premis, que va tenir lloc cap al final, a la Jornada Agrària es va informar de com quedaran les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) i la bestreta; d’això es va encarregar Esther Peña, directora general de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura.

Peña va assenyalar que enguany hi ha 53.557 beneficiaris del pagament base+greening, i 1.909 beneficiaris del complement del pagament a joves. A més, va avançar que entre el 15 i el 17 de desembre es farà efectiu entre un 90 i un 95% de l’assignació de drets del pagament base, i durant el primer trimestre de l’any vinent la resta, fins que a l’abril es pagui la liquidació total.

Una altra dada important de la PAC d’enguany és que s’han declarat gairebé 100.000 hectàrees menys de pastures i les explotacions de boví d’engreix que han declarat aquestes pastures també han disminuït, passant de 1.679 a 656.

Esther Peña també va resumir el primer any d’implantació del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, que té 4 grans eixos: joves, innovació, economia i ocupació i canvi climàtic.

La situació de la llet, sobre la taula

Així mateix, un altre tema important que es va tractar en la jornada va ser el de la llet. El president de la sectorial de la Llet d’Asaja, Josep Ribas, va dir que el 2015 “ha estat un any amb molts canvis, però el preu de la llet ha anat a la baixa”.  Per afegir que “actualment estem sense quota i això és un campi qui pugui, en el que la indústria marca el preu que vol”.

Ribas va alertar del risc que puguin tancar explotacions lleteres, i va posar l’exemple de que tres granges del Vallès Oriental han tancat aquesta setmana.

Als assistents a la jornada els va quedar clar que poc a poc l’administració (direcció general de Comerç, amb la que el sector lleter d’ASAJA s’ha reunit) està fent la seva feina i ja ha multat a alguna gran superfície que ven la llet per sota el preu de cost o l’ha utilitzat com a producte reclam.

La presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, va defensar els productes de proximitat i el relleu generacional a les explotacions agràries. En aquest sentit, Pruna va manifestar que els premis que atorguen “són un exemple de joves que han anat a buscar un valor afegit de les seves produccions i productes”.

Sobre els ajuts de la PAC, Rosa Pruna va dir que “el millor seria poder-nos guanyar la vida sense aquests ajuts, però això no es així”. Així mateix, “volem un diàleg obert per poder donar la nostra opinió sobre la PAC”.

Per la seva part, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va destacar a la cloenda la importància del mercat setmanal dels Dijous a Granollers on hi ha presents molts productes de proximitat km0, i va demanar la creació d’una taula de relació entre diferents sectors de la cadena agroalimentària i l’administració.

A la jornada també hi va participar el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Joan Davi.

Per a més informació trucar a Rosa Pruna (presidenta ASAJA): 639 39 14 03

 

Barcelona, 30 de novembre de 2015