subscribe to the RSS Feed

Saturday, September 30, 2023

Rosa Pruna encapçala la llista a la demarcació de Barcelona, que aposta pels joves, pels productes de proximitat Km0 i defensa uns preus justos pels productors

Posted by admin on 4 Febrero 2011

ASAJA espera que el seu missatge arribi als agricultors, ramaders i silvicultors

Les eleccions se celebraran el diumenge 20 de febrer i l’eslogan de
l’organització és “eficiència, credibilitat i professionalitat”

La vallesana Rosa Pruna encapçala la candidatura de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) a la demarcació de Barcelona a les eleccions a cambres agràries, que se celebraran el diumenge 20 de febrer. Aquesta nit ha començat la campanya electoral amb la tradicional enganxada de cartells que ASAJA ha fet a la plaça de la Porxada de Granollers, un lloc emblemàtic pel sector agrari on cada setmana es fa el mercat on els agricultors i ramaders porten els seus productes i una vegada al mes es realitza “El Camp a la Ciutat”, on es venen productes de proximitat km0. Precisament aquesta darrera és una de les apostes de l’organització pels propers anys, a més de demanar polítiques que afavoreixen la incorporació de joves al camp canviant el sistema actual que frena moltes incorporacions a l’haver d’avançar els 30.000 euros de l’ajut, defensar uns preus justos pels productors i que no hi hagi inestabilitat en el mercat de les matèries primeres, sol•licitar un gasoil professional, que es potenciïn les plantes de biogàs i que es revisin les zones vulnerables per contaminació de nitrats i les restriccions que hi ha en aquestes zones, que suposen un 30% de pèrdues en les collites de farratge i blat de moro. Pel que fa a les infraestructures, Rosa Pruna, ha afirmat que “volem el progrés, però en obres com les del 4rt cinturó, on estan afectats terrenys agrícoles molt bons, o d’altres pensem que s’han de fer amb coherència, no trinxant el país perdent espais productius”. Pel que fa al sector forestal, ASAJA demana un compromís financer i d’ajuts concrets per aprofitar els boscos i evitar l’abandonament, amb les greus conseqüències que això comporta.
Per la cap de llista a la demarcació de Barcelona d’ASAJA són necessàries polítiques “que tinguin en compte les limitacions i atacs que pateix el nostre sector, com la demanda, fenòmens meteorològics, competència amb tercers països i el canvi climàtic”. A més, reclama que es creï “una gestió o assegurança per a riscos i la volatilitat dels estocs de mercat”. Pel que fa al sector de la llet i d’altres que estan patint uns baixos preus al productor “és necessària una Llei o normativa com la que té França. Es a dir, un contracte entre el productor i el següent pas de la cadena, amb unes clàusules de lliurament i preus, que de no complir-se pugui suposar sancions per a les indústries o distribuïdores”.
Rosa Pruna ha explicat que la seva és una llista en la que hi ha una notable presència de joves i de dones (un 80% i un 30%, respectivament), i que com ella mateixa ha assenyalat aposta per “l’eficiència, la credibilitat i la professionalitat”. Per comarques, 12 dels candidats són del Vallès Oriental, 3 d’Osona, 3 de l’Alt Penedès, 4 del Berguedà, 2 del Bages, 2 de l’Anoia, 1 del Maresme i 1 del Vallès Occidental.
Com va fer en la presentació de la candidatura ha insistit en que “el que volem és que la gent entengui el nostre missatge d’eficiència i credibilitat. També és important seguir estant a les taules sectorials i poder defensar els agricultors i ramaders en uns moments en que més ho necessiten. Ara més que mai, amb temes com la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) o les noves normes de benestar animal, hem d’estar al davant i treballant pel sector”.
Aquest vespre a Vic, a les 20 hores al restaurant Can Pamplona, es farà una xerrada-col•loqui, que serà el primer acte de campanya de l’organització a la demarcació de Barcelona de cara a les eleccions a cambres agràries del 20 de febrer. Entre els temes que es tractaran hi ha la problemàtica i perspectives de futur del sector lleter català, la normativa europea de comercialització i les propostes d’ASAJA per l’agricultura i la ramaderia a Catalunya. Hi seran presents a més de Rosa Pruna, Pedro Narro, membre del Comitè Econòmic i Social de Brussel•les i Josep Ribas, president de la sectorial de llet a Catalunya de l’organització agrària. El darrer acte de campanya tindrà lloc el divendres 18 de febrer a les Franqueses (Vallès Oriental).