subscribe to the RSS Feed

Saturday, May 18, 2024

Balanc de l’Agricultura i la Ramaderia del 2010

Posted by admin on 5 Enero 2011

ASAJA diu que la renda agrària a Espanya ha pujat
un 6,5% segons Eurostat, però sectors com el lleter,
el vaquí de carn i l’oví tenen un futur negre
 

 

La presidenta de l’entitat, Rosa Pruna, demana al nou conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí que apliqui mesures “eficients” per al sector de casa nostra. ASAJA reclama la intervenció en el mercat del cereal. En cinc mesos el blat i l’ordi han gairebé doblat el seu preu i el blat de moro també ha pujat força degut a l’especulació
  

Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA, ha fet balanç del 2010 i valorat com es presenta el 2011 per al sector agrícola i ramader català. Pruna ha assenyalat que segons Eurostat, la renda agrària del 2010 en el conjunt de la Unió Europea (UE) ha pujat un 12% i, a l’Estat Espanyol un 6,5 %, “però hem de tenir en compte que l’any passat va baixar un 11%, de manera que aquest 6,5 d’augment vol dir molt poc, ja que ve donat per la puja del preu del cereal i poca cosa més, doncs la ramaderia porta unes pèrdues importantíssimes degut a la especulació amb el cereal”. Al respecte ha manifestat que “en sis mesos s’ha passat en el blat de 170 €/tona a 246 €/tona, en l’ordi de 136 €/tona a 232 €/tona, i el blat de moro de 197€/tona a 223 €/tona. En alguns d’aquests cereals gairebé s’ha doblat el preu. Aquest fet ha provocat una puja en els preus del pinso del 40%, mentre que, per la ramaderia, el preu de la carn està al mateix nivell del 2005”. Rosa Pruna ha explicat que “el sector lleter, que és el més crític, té un 23% de pèrdua de renda, l’oví un 5,9% i el vaquí de carn en una situació insostenible pel preu del cereal, ja que en aquest moment es perden de l’ordre de 80 a 100 €/vedell. El porcí ha pujat lleugerament, un 0,4% respecte a l’any passat,  ja que estava a 1,02 €/kg viu el 2009 i ara esta a 1,03 €/kg; tot i això, també passa per una època amb rendes negatives. A més, el preu dels ous estan un 37% més barats”. La presidenta d’ASAJA ha comentat que “avui estem a mans d’especuladors i a expenses dels mercats mundials. Paguem molt cara la globalització, els mercats veuen la forta sequera que pateix el sud d’Amèrica especialment Argentina, els especuladors saben que Rússia no exporta i juguen amb el cereal. És un greu problema que patim els països del sud d’Europa, especialment Espanya que som deficitaris en cereals”. Per afegir que “aquí també juga molt fort l’augment del consum de Xina tant per pinso com alimentari”. Àsia està marcant un encariment tant dels cereals com dels carburants, i “si la Unió Europea no espavila, tenim molt difícil el futur, ja que els carburants s’han apujat un 16,96%”. Des d’ASAJA demanem tant al nou conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, com a la Ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, que es prenguin mesures “eficients”, perquè sectors com el cereal      “no puguin estar a mans de especuladors, ja que son matèries que depenen de la climatologia i en un context de una demanda mundial creixent i donaran volatilitat, pot afectar la seguretat alimentària perquè tinguin aquests alts i baixos tant diferents que perjudiquen tant als agricultors com als ramaders”.
  Pruna ha indicat que les explotacions de porcí, avícoles i bovines han d’adaptar les seves instal·lacions al benestar animal, i per això ASAJA demana qes doni ajut i flexibilitzar la seva adaptació, “ja que degut a la crisi, algunes granges tenen complicar poder fer fortes inversions. Pel que fa als preus reclama vigilància i pressió a les industries que venguin per sota del seu cost de producció i, per últim, solucions favorables per les tarifes elèctriques al sector agrari i el gasoil agrícola.
 Per a més informació trucar a Rosa Pruna: 639 39 14 03
 Barcelona, 4 de gener de 2011