subscribe to the RSS Feed

Saturday, May 18, 2024

ASAJA reclama estabilitat tant en el mercat de venda com el de compra dels cereals

Posted by admin on 29 Diciembre 2010

Marcel·lí Gangonells, president de la sectorial de cereals, diu que el mercat hauria d’estar regularitzat i que els únics beneficiaris de la situació son els especuladors. Davant  el fort increment que han experimentat les darreres setmanes els preus dels cereals i que està afectant al preu dels pinsos i, per tant, d’una forma directa als ramaders, ASAJA ha reclamat que hi hagi estabilitat tant en el seu mercat de venda com en el de compra.

El president de la sectorial de cereals de l’organització agrària i productor de Sant Pere Sallavinera (Anoia), Marcel·lí Gangonells, ha assenyalat que “el cereal ha fet ara una puja molt forta i això no és bo. Hauria d’estar regularitzat. Ni al preu que es pagava al principi d’estiu ni al d’ara, que és gairebé el doble en el cas de l’ordi i del blat, i que perjudica a la majoria d’agricultors que no poden guardar els seus estocs ja que tenen una producció petita”. Al respecte, Gangonells ha indicat que “qui més es beneficia d’aquest increment desmesurat del preu son els especuladors”.
El president de la sectorial de cereals d’ASAJA ha dit que “el blat de moro i soja son els que manen, perquè quan aquests falten els substituts són l’ordi i el blat, i per aquesta raó estem tan a expenses del mercat mundial. Estem pagant la globalització, i temes com el dels biocarburants. Abans els Monegros eren el nostre graner i ara depenem de les collites d’altres països. A més hi ha la meteorologia, que és un altre factor a tenir molt en compte”.

Sobre el futur Marcel·lí Gangonells té clar que “no es poden fer previsions en el nostre sector ni a curt ni a llarg termini, perquè d’un any a l’altre hi poden haver canvis importants. La previsió és que hi ha aigua per bastants anys, però si tenim un hivern de sequera aquesta previsió canviarà”.
D’altra banda és favorable a que hi hagi una major utilització de maquinària compartida per a la recol·lecció dels cereals, ja que “suposa una inversió molt grossa i no tothom la pot realitzar. Jo tinc màquina compartida, però no tots ho volen fer”. Per a més informació trucar a Marcel·lí Gangonells: 938698029Barcelona, 24 de desembre de 2010