subscribe to the RSS Feed

Saturday, May 18, 2024

La pagesia del sector del vi està en situació crítica

Posted by admin on 14 Diciembre 2010

ASAJA veu molt complicat i dur el futur del sector
productor de raïm i l’elaborador del vi
Joan Llopart, membre de la sectorial del vi, assenyala que els preus han baixat aquest any
i els pagesos “estan en una situació crítica”
Ara venen unes dates en que s’incrementa el consum de vi i cava. Tot i això, la situació del sector a casa nostra no és la millor, en un any en que els preus del raïm han tornat a ser baixos i en moltes explotacions vitivinícoles els costos de producció són majors que els ingressos. Joan Llopart, membre de la sectorial del vi d’ASAJA, ha manifestat que el sector productor de raïm i elaborador de vi té un futur complicat al Penedès. Perquè està molt malament? Perquè quan arriba la collita el raïm és una fruita que el productor ha de vendre amb rapidesa i d’això s’aprofiten els que el compren, que ho fan molt a la baixa. Aquest any els preus han disminuït i els pagesos estan en una situació crítica”. Pel que fa al sector del consum de la botella, Llopart comenta que “en el sector del vi i el cava tota la publicitat va en la seva contra, que si controls d’alcoholèmia, que si la salut… Això fa molt de mal. A part, hi ha molta competència a nivell mundial en el mercat del vi, i això fa que hi hagi una gran oferta i els preus baixin”.
Per afegir que “un altre problema que tenim és que Espanya era un país on consumíem fa uns anys 60 litres de vi per persona i any, mentre que ara estem en 18 litres. Jo diria que d’Europa és la zona on ha tingut un retrocés més gran”.
Joan Llopart té clar que mentre el productor no pugui fixar el preu del raïm no té res a fer perquè com ha assenyalat anteriorment “qui compra sap que és una fruita i que té una durada, i per això està passant el que està passant. Quan treballés per sota del preu de cost no hi ha futur”. A més a més, “el relleu generacional és cada vegada menor”. Per tot això, “arriba un moment que et canses, i després del sacrifici fet el que esperes és completar tot el procés, des de la vinya fins a la taula”, afirma Llopart, que tot i la situació actual seguirà fent de viticultor, esperant que el consum de vi torni a créixer al nostre país.
Per a més informació trucar a Joan Llopart, sectorial del vi: 93 898 90 59 o Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA: 639 39 14 03
  Barcelona, 14 de desembre de 2010